|
||
| yitik öyküdür, tarihten iki ayrı coğrafyaya damlayan, iki yürekte durmadan kanayan seyduna ile şahrud yüreklerinin akarken bıraktığı izi birbirlerinin gözlerinde aradılar, yoktu iki iklim farkıydılar... ne zaman gözgöze gelseler yangın çıkmayacak denli uzaktılar yalnızca aynaların dökülen sırrına yansırdı üçüncü bir kente düşmüş suretleri. şahrud gökyüzü geliniydi, yüzüne bulut inse donardı masal gözleri bir solukluk rüzgarda bile kanardı usul usul gelincik bedeli seyduna yeryüzü cehennemi ölüm çağırır uçurumlarda sınardı sevdasını mağma yüreği yalnız ufuk çizgisinde buluşurlardı.. onu da güneş günde iki kez ateşe verirdi... iki iklim ayrıldılar "ya şahrud" dedi seyduna "gözlerime mermi diye sevdanı sürdüm, ardına bakma, gözyaşımla vurulursun, su gibi git" şahrud'un yüzüne keder mayın gibi durdu ve zaman gözlerinin su yeşiline kuruldu hüzün bir buda heykeli gibi çırılçıplak yüzlerine oturdu.. rivayet odur ki, şahrud vardığı denizlerde hala seyduna türküleriyle uyanmakta seyduna şahrud'un gözlerinden kalan masalla yaşlanmakta dipnot: rivayetlere göreseyduna hasan sabbah, şahrud ise ya hasan sabbahın yaptıgı catısmlardasevdiği bir kız, yada Şahrud,hasan sabbahın özünde bir semboldür. YaniŞahrud denilen birisi yoktur. Alamut Kalesi'nin altında geçen birırmağın adıdır. bu nehre şiirler yazmasının sebebi ise hasan sabbahınhayatında hayali bir kadını, bir suya, bir akan suya benzettiği içinakıp durulan bir şeyden ürettiği için ve hayat veren bir ırmağabenzettiği için yazıldığı söylenilmekteymiş. yanlız yazılan ağıtlar cokgüzel ve etkileyicidir. not: alıntıdır... |
||
|
||
| Teşekkürler ZALİM Seyduna ve Şahrud hikayesini öncedende biliyordum ama ağıtları hiç dinlememiştim.Sonra ağıtları dinledim harikaydı.Çok etkileyici sözler ve müzikler var. Bu arada Tunay BOZYİĞİT söz-müzik kendisine ait seyduna şahrud adı altında albümünde bir kaç şarkısı var dinlemenizi tavsiye ederim.Mesela söz-müzik Tunay BOZYİĞİT'e ait olan Seyduna ve Şahrud Lal-ı Reyhan Nurettin RENÇBER yorumlamış.Ayrıca gene Yasemin GÖKSU Aldı Gitti ve Kazım KOYUNCU Bu Hayat adlı seyduna türküsü seslendirmişler. Ama size önerim Nurettin RENÇBER' in seslendirdiği Şahrud Lal-ı Reyhanı Dinleyin derim pişman olmazsınız
|
||
|
||
| evet bunlar gerçekten çok güzel eserler ne yazıkki pek bilinmiyorlar en bilineni acıya gülmek olsa gerek | ||